magyarorszagjobbanteljesít

magyarorszagjobbanteljesít

MI legyen?

2015. január 25. - Dog Gustaff

A minap azon gondolkodtam, hogy vajon mit lehetne tenni azért, hogy az ország végre valahára, úgy az 1900-as évek eleje óta fejlődni kezdjen. Rengeteg problémával néz szembe az ország és Európa is és sajnos 2008 óta egyetlen olyan megoldást sem sikerült találni ami bármivel javítana a helyzeten.

Országunk legelső problémája az alacsony minimálbér. A 105 000 forint meglehetősen nevetséges, ha belegondolunk , hogy ez kevesebb, mint 400 Euró. Ebből a pénzből esélytelen megélni és habár elismerem, hogy az időnkénti mozijegy-vásárlás és heti egyszeri szórakozás nem alapfeltétel az élethez, de úgy gondolom, hogy ezt mindenki megérdemli, hisz ha csak munkából és otthon fekvésből áll valakinek az élete, az nem lesz motivált és erre rámehet a családi élet is, hiszen az is teljes unalomba van taszítva ezáltal. Természetesen a kormány a lehető legalacsonyabban tartja ezt, mivel mi akarunk lenni az európai összeszerelő ipar központja, mivel ahhoz, hogy a K+F központjaikat ide helyezzék a cégek, először az összeszerelési műveleteket fogják. Ez igaz, de az összeszerelési munkálatok nagy részére az is igaz, hogy a cégek a lehető legalacsonyabb összeszerelési bérköltséggel szeretnének dolgozni, hisz ezen munkákhoz semmiféle képesítés nem szükséges. Amennyiben a minimálbér magasabb lenne Magyarországon, senki nem jönne ide. Ettől függetlenül ezek a cégek nem feltétlenül hiányoznának, hiszen pont Orbán "mindenmagyarvezére" Viktor bizonyította be, hogy remekül tudunk mi saját üzemeket is alapítani (persze ezt nem feltétlenül Mészáros Lőrincnek kellene, aki gázszerelő végzettséggel bír és kétlem, hogy sok tapasztalata lenne sertésüzem-üzemeltetésben) ahol ugyan "csak" 60-70 munkásnak van hely, ami kevesebb mint a dél-korai gumigyár 250-e, de legalább akkor is lenne, ha értelmes lenne a minimálbér.

Még egy magasabb minimummal is jönnének ide külföldi cégek bőven, ahogy a Tesco is bebizonyította, hogy a jóval magasabb élelmiszer-felügyeleti adó mellett is maradnak. Ezért valószínű, hogy akkor is maradnának ha többet kellene fizetni a munkásaiknak, ellenben megmaradna az élelmiszer-felügyeleti adó a régi szinten. Így persze az emberekhez jutna több pénz (ami a FIDESZ szerint persze elképesztően rossz dolog, hisz még a végén jobban élnének akkor meg aztán ajajj). A több pénzből többet is adóznának (hiszen nő az adóalap->több pénz jön be így is az államnak) és még így is több pénz maradna a kezükben, amiből több árut vennének (meglepő módon még így sem tudnának semmit félretenni) amiből több áfa is folyna be (amit ha csökkentenénk egy értelmes szintre, legalább úgy 18%-ra, hogy ne Szlovákiából rendelje az emberek fele a telefonokat és laptopokat) még jobban nőne a kiskereskedelmi forgalom, a többletfogyasztás pedig akár vissza is pótolná a kiesett bevételt.

A minimálbér szintje lehetne pl. a 15 legmagasabb európai minimálbér mértani közepe. Ez jelenleg a Szlovéniában lévő 789 Euró/hó, nálunk pedig 327 Euró/hó. Azért Szlovénia gazdaságilag nem annyira fejlett állam, hogy ezt ne tudjuk utolérni, persze kivéve hogyha továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy az összeszerelési ipar európai központja legyünk. 

Az adózásra visszatérve, alap elvárás, hogy a politikusoknak minden családtagjukkal együtt nyilvános legyen az adóbevallásuk. Az is, hogy amennyiben egy (volt) parlamenti képviselő vagy kormánytag korrupciós ügyben elítéltetik azonnali vagyonelkobzás és életfogytiglani börtön legyen az ára. Az összes Magyarországon foglalkoztatott ember fizetése nyilvános kell, hogy legyen, így lehet (a többi állampolgár figyelmében bízva) elkerülni az a (sajnos) bevett gyakorlatot, hogy valaki minimálbérre van bejelentve, majd kézhez kap még készpénzben 500 000 forintot ami után semmiféle járulékot nem fizet, megrövidítve az országot. Elég szomorú, hogy ehhez a "besúgós" módszerhez kell folyamodni, de mivel egy állampolgárnak kötelessége jelenteni ha bűncselekményt gyanít kötelessége jelenteni a rendőrség fele, és csak gyanús az, amikor valaki minimálbéren a második vadi új Audiját veszi. Sajnos több ismerősöm is beszámolt már ilyen gyakorlatról, persze mindenki tud róla enélkül is, csak úgy néz ki, legtöbben (főleg a kormány és a NAV) nem érdekeltek ennek orvoslásában. 

Az oktatás amiatt lenne fontos, hogy ne csak sorban ontsuk magunkból a szakmunkásokat és iskolázatlan embereket, akik tökéletesek ugyan az összeszerelő-üzemekbe, de nem sok jelentős külföldi befektetők vonzanak, akik mondjuk idetelepítenének K+F feladatokat végző leányvállalatokat. Az oktatási rendszerünk még a szocialista rendszerben ragadt, és habár a fiatal tanárok megpróbálnak fiatalosan, kevésbé autokrata módon tanítani, ők döntő kisebbségben vannak (egyébként a kísérleti tankönyveket jó ötletnek tartom és kevesebb kapkodással akár elő is segíthetné a magyar fiatalság fejlődését). A politikai alapismeretek oktatásának hiányát hatalmas hibának tartom, hiszen akik döntenek az ország jövőjéről (a választásokon) mindezt legtöbbször bármiféle alapvető tudás nélkül teszik és minden alap nélkül szavaznak, ami nem feltétlenül vezet az ország számára helyes döntéshez. A gyerekeket sokkal többször kellene az anyag szó szerinti felmondása helyett a saját elemzési képességeik fejlesztésére késztetni, akár általános iskolában, gimnázium/szakiskolában vagy egyetemen, mivel az anyag bemagolása nem vezet sehova, hiszen a szó szerint megtanult mondatok 95%-át elfelejti mindenki. A nyelvoktatás szintjét pedig a lehető legmagasabbra kellene felhúzni és a második nyelv tanulásokat az alap angol/német, spanyol, olasz, francia lehetőségek mellé nagyobb iskolákban megjelentetni a holland, dán, svéd, orosz lehetőségeket.

Az egyetemeinket vissza kellene juttatni arra a szintre, amikor még az ELTE, a BME és a SOTE is nemzetközileg elismert intézmények voltak, több angol nyelvű szakot kellene indítani, hogy a diákok angol és magyar nyelven is végezhessék a szakok jelentős részét. A tandíj bevezetését több okból is támogatom. Az első, hogy amíg az állam fizeti az egyetemi oktatottak nagy részének tandíját, addig amíg ezek az emberek elhagyják az országot, az állam semmi pénzt nem nyer vissza tőlük. Amint a diákok maguknak fizetnek (legtöbben DIákhitel 2-vel), akár külföldön, akár Magyarországon találnak munkát az állam visszakapja a pénzét. A tandíjak félévenként 300 000 forint körül indulhatnának, ami ugyan azt eredményezi, hogy egy átlag diák körülbelül 2 millió forint adóssággal kezdi az életet, az egyetemeknek több pénze jutna az oktatás fejlesztésére. Persze így is kellene az oktatásra költeni az államnak, de ezt is nyugodtan meg lehetne finanszírozni az ellopott pénzekből (nem igaz Viktor?), vagy a minisztériumok össze-vissza költöztetéséből. Emellett a mesterszakoknak sokkal inkább az adott területen belüli specializációról kellene szólnia mint az alapismeretek kismértékű kibővítéséről (ahogy például szinte minden másik EU-s államban) ami egyébként értelmet szerezne az MA-knak, amik jelenleg arra jók itthon, hogy kevesebb esélye van az embernek munkát találni. Az egyetemi (és iskolai) tanárok fizetésének is a többszörösére kell emelkednie (és itt nem ilyen FIDESZes kamuemelésekről beszélek) mivel az oktatás a jövő kulcsa és akik ebben részt vesznek, kiemelt fizetést érdemelnek, hogy egyrészt ne hagyják el az országot, másrészt motiváltak legyenek tanítani (és tudom, hogy nekik a gyerekek kell, hogy a motivációt jelentsék, de azért mégis megérdemelnék, hogy kényelmesen, mint a jövő letéteményesei, élhessenek). 

 A közbiztonság, véleményem szerint, épp oly fontos mint az anyagi biztonság. Ha az ember nem érzi saját személyét biztonságban akkor az az életére is rányomja a bélyegét. Így vissza kellene állítani a csendőrséget az ország egész területén, akiknek jogkörük megegyezne a rendőrségével és részt kellene venniük egy alap kiképzésen. Természetesen csak gumibot lenne náluk, lőfegyver nem, de folytonos járőrözéssel ellenőriznék a rájuk kiszabott területet. Ez a folytonos csendőri jelenlét megnyugtatná az átlag embereket, visszafogná a bűnözést és olyan biztonságot nyújtani amit minden törvénytisztelő állampolgár megérdemel. 

A börtönbüntetések hosszát, bármiről is legyen szó, drasztikusan növelni kellene, hiszen elfogathatatlan, hogy gyilkosságért 7 éveket osztanak, nemi erőszakért pedig 2-3at. Ezek nevetséges mennyiségek és még megnyugvással is töltik el a bűnözőket, hisz ismét "csak ennyivel" megússzák. A visszaeső, erőszakos bűncselekményeket elkövető, bűnözőknek automatikus életfogytiglan járna és a szabadulásukról szó sem lehetne minimum 30 évig. Emellett támogatom a Jobbik "önfenntartó börtön" ötletét, mivel az elítéltek nem éppen azon emberek akikre a tisztességes adófizetők pénzét költeni kellene, és habár 100%-ban önfenntartó egyik börtön sem lesz, minél nagyobb terhet emelünk le az államról annál jobb.

Van még rengeteg probléma, kezdve azzal, hogy van-e értelme a közmunkának, mi van az emberi jogokkal, szegregáció vagy sem és mi legyen a bevándorlókkal, de mára ennyi elég. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbanteljesitunk.blog.hu/api/trackback/id/tr447107565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása